Kathmandu 29. 11. 2010 – 1. 12. 2010

29.11.2010

Dnešní pondělí ráno spěcháme na indickou ambasádu, aby nám potvrdili, že můžeme na území Indie opět vstoupit a to dříve než po 2 měsících od naší předchozí návštěvy. Máme pocit, že když máme vízum s dvojitým vstupem, jdeme si nechat schválit něco, co máme již schválené, ale bez tohoto razítka nám neprodají letenku – Indové jsou prostě milovníci formulářů a hlavně poplatků za jejich vyřízení.

Ambasáda je plná dalších turistů, takže než na nás přijde řada, je jedna hodina odpoledne. Zklamáním pro nás je to, že pro výsledek si budeme muset přijít ještě jednou v 5 hodin odpoledne (naštěstí ještě dnes). Pro jistotu se ještě stavíme v cestovní kanceláři, kde se dozvídáme, že naši rezervaci letenek už aerolinky zrušili… Po další půlhodině máme opět novou rezervaci, platnou ale jen do 18:30. Vracíme se na ambasádu, kde jsme první ve frontě, bohužel místo v 17:00 začne ambasáda fungovat až v 17:45. Celá fronta cca 100 turistů včetně nás je na indické úředníky hodně naštvaná, je zde už dost chladno a čekání je otravné. Nakonec vše dobře dopadne, letenky jsme si včetně povolení zařídili a ve středu můžeme letět.

30.11.2010

Náš předposlední den v Kathmandu trávíme potulováním po městě a dokončujeme poslední nákupy.

1.12.2010

Dnes přelétáme do Indie. Na letišti vládne zmatek. Procházíme přes celkem 4 bezpečnostní stanoviště, kde nám dokola prohlíží letenky a prohmatávají nás, jestli něco nepronášíme na těle. Příruční zavazadla se kontrolují hned 2x, čekáme ve dvou nekonečných řadách, nejprve nám kontrolují obsah rentgenem a hned za ním úředníci prohlíží batohy ručně. Když se ale blíží čas odletu letadla, ruční kontroly se odvolávají a procházíme bez nich. V každém případě je možné do letadla pronést tekutiny a bůhvíco ještě…

Letíme s Nepali Airlines, které se dříve jmenovali Royal Nepali Airlines, ale po převratu se vše královské zrušilo. Překvapí nás vysoká úroveň na palubě podávaného občerstvení. Na tak krátký let a tak levnou letenku bychom v Evropě zřejmě dostali pouze sušenky, zde je to regulérní dobrý oběd. Trochu nás zklamalo, že i když jsme při check-inu požádali o místa na pravé straně letadla, odkud jsou výhledy na Himalaje, sedíme vlevo… Dalším překvapením je to, že i když na letence máme napsáno, že do Dillí přiletíme na Terminál 2, odkud by mělo být snadné se dostat do centra s použitím MHD, přistáváme opět na novém Terminálu 3 se stále nedokončeným metrem (prý to ještě 2 měsíce potrvá, než bude jezdit). Z letiště si tedy bereme taxíka a míříme do centra, kde se ubytujeme, jako většina turistů, ve čtvrti Paharganj.