Patan 27. 11. 2010

27.11.2010

Po snídani se taxíkem přemísťujeme do města Patan. Toto město bylo dříve samostatné, dnes je předměstím Kathmandu. Hned za vstupní městskou branou nás jako turisty odchytí a platíme vstup do města.

Využíváme doporučené trasy z průvodce a tak se dostáváme k nádrži Pim Baghal Pokhari uprostřed města. Na její západní straně je vidět bílá stupa, která byla poničena před 600 lety nájezdem muslimů.

Pokračujeme dále a dostáváme se ke zlatému chrámu. Následující fotka zobrazuje v Nepálu typické dřevěné okno v sousedním domě hned vedle chrámu.

I když jsme do zlatého chrámu zaplatili extra vstupné, jako ne-hinduisté nemůžeme dovnitř a musí nám stačit prohlídka jeho nádvoří. V každém rohu nádvoří sedí opice držící milodar (za ní jsou vidět dva modlitební mlýnky).

Na další fotce je zachycen hlavní kněz v klášteře.

Pokud si myslíte, že jsme zaměnili fotky, pak jste na omylu. V tomto klášteře je hlavním knězem chlapec ve věku do 12 let a po 30-ti dnech svou roli předává dalšímu. Doba je to dlouhá, a tak si duchovní službu oživuje hrou s nafukovacím balónkem s jinými kluky.

Prohlídka Patangem pokračuje v chrámu Kumbeschwar, kde jsme svědky zajímavých obřadů s mnoha obětními dary.

To nás inspiruje k tomu, zajít si na oběd, po kterém dorážíme na hlavní Palácové (Durbar) náměstí, které je plné různých chrámů

a po pravé straně je vidět královský palác.

Na náměstí jsme objevili věc v Nepálu dosud nevídanou, a sice nádoby na tříděný odpad. Snad je to první náznak toho, že se někdy v budoucnu podaří v Nepálu lépe vypořádávat s odpadky.

Po návštěvě náměstí si projdeme ještě pár ulic, obchůdků a pak se taxíkem vracíme zpět na hotel.