Jaisalmer 17. 10. 2010

Původně jsme chtěli dnešní neděli strávit lenošením a nicneděláním, nakonec jsme se upsali k výletu do pouště na velbloudech. Proto v 15 hodin vyrážíme s údajně renomovanou a doporučovanou agenturou (chlapíkovi z našeho hotelu už nevěříme nic, protože nás už několikrát po indicku nesprávně informoval). Výlet začíná jízdou v Jeepu do 40 km vzdálené pouště. Celkem jedeme 4 turisté – přidává se k nám mladý pár – Paul je z Anglie a Moe ze Severního Irska.

Na místě už na nás čekají velbloudi i s dalšími průvodci. Poté jsme usazeni každý na svého velblouda, který si na povel stoupne. Následuje extrémně krátké zaškolení do tajů ovládání zvířete – dostaneme otěže, zataháním za levý konec se jede doleva, stejně i na druhou stranu a přitaháním obou konců by měl velbloud zastavit. Okamžitě máme příležitost si to vyzkoušet a moc se nám to líbí 🙂

Na jinak vydařeném výletu nás zklamala pouze poušť, která zde není tak pustá, jak jsme očekávali a písečné duny jsme jinde po světě také viděli o hodně vyšší. Cestou se zastavujeme v místní vesnici (jen pár chatrčí) plné dětí, které si chtějí nechat naše maskoty (lefíka s krtkem), nakonec si přivlastnili sluneční brýle od Moe a už není šance je získat zpět (ani naši průvodci to nedokážou). Jako útěchu Moe od vesničanů dostává jiné brýle… Naši průvodci po cestě cvičí mladého velblouda, kterému se to moc nelíbí a pořád hlasitě po velbloudím hýká. Rodeo je to pořádné, dokonce se velbloudovi podařilo naše průvodce shodit na zem. Hrozivý pád nakonec skončil jen s menšími odřeninami a pořádnými modřinami. V podvečer dorážíme k dunám do tábořiště, kde už na nás čeká další cestovatel z Brazílie, který je na výletě na velbloudech už druhý den. Večer pak společně dostáváme v poušti připravené jídlo a na noc máme v písku postavené postele. Trochu zvláštní luxus. Obloha je plná jasných hvězd, zejména poté, co zajde jasně zářící měsíc za obzor.