Auckland 21. 3. 2011

21. 3. 2011

Už při přistávání nás Nový Zéland překvapil krásnou zelenou barvou, která se po ostrově táhne, kam až z letadla vidíme. Na letišti se po hladkém přistání vybavíme informačními brožurami a obrníme se trpělivostí při vstupních kontrolách, kterými se Novozélanďané snaží bránit před nežádoucím importem nových živočišných druhů. Dovézt si na Zéland jakékoliv jídlo je nehorázná drzost, proto to ani nezkoušíme :-). Protože jsme s kontrolou dopředu počítali, důkladně jsme si včera večer vyčistili naši obuv. Pracovníci letiště si naše batohy proskenují a když na rentgenu uvidí naše boty, chtějí si je pořádně detailně prohlédnout. V podrážkách našich bot nenachází žádné zbytky hlíny, takže nás s pochvalou propustí a my můžeme vyrazit pro rezervovaný karavan.

Karavan jsme si zamlouvali dlouho dopředu (už z Japonska) a navíc tu bude končit sezóna, takže se nám podařilo získat dobrou cenu. Náš karavan je vlastně taková malá dodávka, ve které máme plynový vařič, lednici, dřez s vodou z 20 litrového kanistru, mikrovlnku, nádobí, polštáře s obří peřinou, stůl a úložný prostor pod sedačkami. V noci si ze sedaček rozložíme postel, která je dostatečně velká a hlavně dlouhá. Jediné dvě podstatné věci náš karavan oproti podstatně dražším bráškům nemá – sprchu a záchod. To ale moc nevadí, protože většina placených kempů je sprchami, toaletami a i kuchyní vybavena.

Na Zélandu se jezdí vlevo a tak Michalovi trochu trvá se přeorientovat. Naštěstí jediný problém jsou blinkry, místo kterých Michal zpočátku zapíná stěrače, prostě je to tu všechno naopak 🙂 Naopak převodovku má náš karavan automatickou, takže máme o starost méně.

I když je naše auto už zhruba 13 let staré, interiér se přestavoval před čtyřmi lety a celkově jsme s karavanem velmi spokojeni.

Po vyzvednutí auta zajíždíme jen o pár ulic dál k supermarketu, kde se vybavujeme zásobami jídla. Je velká úleva hodit těžký nákup do auta a nemuset se s ním nikam vláčet 🙂 Hodně si tu odpočineme od nošení těžkých batohů…

Zbývá už jen vybrat kemp, kde dnes přenocujeme. Vybíráme si kemp ve městě Huntly, který je vzdálený zhruba hodinu a půl jízdy autem na jih. Po Novém Zélandu se jezdí maximálně 100Km/hod a to i na dálnici, ve městech je obvykle 50Km/hod.

Do kempu přijíždíme už za tmy, ale ještě dříve, než začne pršet. Karavan má oproti stanu velkou výhodu v tom, že déšť nám prakticky vůbec nevadí.

Myslíme si, že se nám cestování po Zélandu bude líbit 🙂

Pokračování v Huntly