Sapa 23.-24. 1. 2011

23. 1. 2011

Kolem páté ráno nás probouzí průvodčí ve městě Lao Cai a my ještě za tmy vystupujeme z vlaku. Před nádražím je spousta naháněčů, kteří zajistí odvoz do cca 40 km vzdálené vesnice Sapa. Využíváme této možnosti a necháme se tak dovézt až k jednomu z hotelů. Mezitím vyšlo slunce, bohužel je ale vidět akorát děsná mlha všude kolem.

Přesto se vydáváme na výlet do nedaleké vesnice, kde žijí původní obyvatelé. Ze začátku je viditelnost max 10 metrů, jak ale sestupujeme níže, mlha trochu ustoupí.

Před vstupem do vesnice musíme zaplatit vstupné. Dle informací od místních jde vstupné do rozpočtu města Sapy, místní obyvatelé na oplátku mají bezplatné školy a silnice…

Prohlídkový okruh vesnicí vede kolem menších vodopádů

kde se mohou turisté vyfotit v místním kroji

Zajdeme ještě do další vesnice, kde platíme také vstupné. Mlha se bohužel zhoršuje.

Cestou zpět se ještě projdeme po tržnici, kde kupujeme ovoce. Vracíme se na hotel, kde se ale moc nezahřejeme, protože i vevnitř je pouhých 13°C. Zajdeme si na teplou večeři a pak jsme vděční za naše spacáky…

24. 1. 2011

Ráno po snídani a čaji na zahřátí v jedné z kaváren přejíždíme do další vesnice za místními obyvateli. Vypadá to, jako bychom přijeli ohlášení, protože se na nás 4 nalepí 12 místních žen prodávajících nejrůznější zboží. Ty s námi absolvují procházku až do další vesnice, kde je také jeskyně. Cestou míjíme domy místních, jako například tento.

I když interiér podobného domu vypadá takto,

zhruba polovina domů je vybavena satelitem 😉

Bohužel na to nejzajímavější, překrásné výhledy, můžeme pro dnešek zapomenout. Holt zima zde v horách nestojí za nic…

Vracíme se zpět do Sapy, kde se zajdeme najíst a hlavně zahřát na oběd…

Po páté hodině se vracíme zpět k vlakovému nádraží v Lao Cai, odkud se opět nočním vlakem vracíme do Hanoje.