Tokio 23-24. 12. 2010

23.12.2010

Zpět do Tokia jsme se vraceli hlavně kvůli tomu, že dnes má císař narozeniny a my mu půjdeme popřát do jeho císařského paláce, kam nás prvně nepustili. Trochu se děsíme toho, že když mají Japonci dnešní den právě z tohoto důvodu státní svátek, že tam půjdou všichni s námi 🙂 Jsme ale mile překvapeni, že množství lidí se stejným cílem je přijatelné a že fronta se neustále pohybuje směrem k paláci.
Když přicházíme k paláci, prostranství před ním je ještě poloprázdné…
Jakmile se však císař ukáže, všichni začnou nadšeně mávat vlaječkami.
Císař měl zhruba 5 minutový proslov, kterému nerozumíme, ale i tak mu na konci nadšeně s ostatními máváme. Pak se společně s davem pomalu přesouváme ven z areálu paláce. Celá akce je výborně organizovaná, všude spousta policistů. Nikdo se nikam netlačí… Z paláce si ještě vyfotíme prostranství před jedním z mrakodrapů
a pak zamíříme směrem k National Diet Building, kde je obdoba našeho parlamentu a senátu. Odtud se s trochou zmatků přesunujeme do tokijské čtvrti Shiodome, kde si ze 43. patra budovy Dentsu prohlížíme město z výšky. Výtah do 43. patra jede po vnějším plášti budovy a i z něj samotného je krásný výhled. Na fotce níže je vidět zahrada, kam se dnes následně vydáme a v dáli je také trochu vidět ostrov, kam si zajedeme zítra.
V zahradě Hama-Rikyu hned u vchodu nám zdarma zapůjčí elektronické průvodce, které nás sami navigují po zvolené trase a čtou anglický komentář. V zařízení podobném mobilu s velkým dotykovým displejem je asi GPS, protože kdykoliv se v zahradě přiblížíme k nějakému významnému bodu, průvodce začne sám mluvit o daném místě. V zahradě jsou jezera se slanou vodou, protože jsou propojená kanály přímo s mořem. Kolem jezer jsou jakési posedy, ze kterých se dříve chytali kachny. V zahradě je také prostor, kde se trénovala jízda na koni. Hlavně se ale v zahradě relaxovalo, tak jako i nyní. Místní čajovna už poctila lecjakého prezidenta.

24.12.2010

Na štědrý den vyrážíme metrem na tokijský ostrov Odaiba, kde se nejprve projdeme po pobřeží, odkud fotíme obří most přes záliv,
supermoderní loď pro rychlý návrat do centra
a další zajímavé budovy
a lodě
Odpoledne zajdeme do muzea vědy a inovací, které je plné zajímavých expozicí z oblasti astronomie, poznávání podmořských hlubin – měli jsme možnost si vlézt do kabiny ponorky, která se potopila do 7km. Dále zde byli zajímaví robotci, mechanický funkční model vysvětlující jak funguje současný internet 🙂 a řada dalších. Zde by stálo za to strávit několik dní, aby si návštěvník mohl vše důkladně prostudovat…. Pak jsme zamířili do nákupního centra, které právě slaví rok od založení. Zvenku je to obyčejná nezajímavá hala, vevnitř je ale vše vytvořeno jako by se člověk přesunul do Benátek a nakupoval tam. V sousední budově je ohromné zábavní centrum plné videoher, které je v pátek večer pořádně narvané. My tradiční štědrovečerní večeři nahrazujeme japonským kuřetem. Následující den jedeme do Nikko 25. 12. 2010.